Reflux kyseliny – tipy a liečba
Zhrnutie
Na dostatočné rozdrobenie potravy nestačí samotné žuvanie. Okrem ďalšieho mechanického rozkladu potravy v žalúdku dochádza aj k chemickému tráveniu bielkovín a tukov. Na to sú dôležité kyselina chlorovodíková, pepsín a lipáza, ktoré produkujú žľazy žalúdočnej sliznice. Čo ak sa však žalúdočná kyselina dostane na nesprávne miesto? To môže mať za následok ťažkosti ako pálenie záhy, reflux kyseliny alebo bolesti žalúdka. Na tejto stránke sa dozviete, ako pracuje žalúdočná kyselina a aké môžu byť príčiny prekyslenia žalúdka.
Takto pracuje žalúdočná kyselina
Žalúdočná šťava, tráviaca tekutina žalúdka, sa skladá z rôznych zložiek:
//Žalúdočná kyselina (kyselina chlorovodíková)
//Pepsinogén (alebo pepsín po aktivácii žalúdočnou kyselinou)
//Hlien (mucín)
//Žalúdková lipáza
//Intrinsic Factor (vnútorný faktor) (dôležitý pre vstrebávanie vitamínu B12)
//Voda
Denne sa vyprodukujú približne 2 litre žalúdočnej šťavy. Hodnota pH žalúdočnej šťavy je medzi 1 a 4.
Žalúdočná kyselina zabíja choroboplodné zárodky
Spolu s potravou sa do žalúdka dostávajú aj všetky patogény, ktoré obsahuje. Predtým, než môžu spôsobiť väčšie poškodenie organizmu, ich žalúdočná kyselina už zabije: Choroboplodné zárodky zvyčajne nedokážu prežiť v takom kyslom prostredí, aké je v žalúdku.
Žalúdočnú kyselinu produkujú parietálne bunky v žalúdočnej sliznici. Aby sa zabránilo jej útoku na samotný žalúdok, žalúdočná sliznica je pokrytá viskóznym zásaditým hlienom.
Produkciu kyseliny stimuluje už vôňa a chuť aromatických jedál. Hlavné vylučovanie kyseliny však spôsobuje samotná potrava v žalúdku. Vylučovanie kyseliny je počas noci nízke, ale môže napadnúť sliznicu žalúdka, keď je žalúdok prázdny.
Po vykonaní svojej práce v žalúdku sa žalúdočná kyselina spolu s chymom presúva do čreva. Tam sa pridávajú ďalšie tráviace šťavy, ktoré na jednej strane neutralizujú žalúdočnú kyselinu a na druhej strane ďalej rozkladajú zložky potravy v chyme.
Prekyslený žalúdok – keď telo produkuje príliš veľa žalúdočnej kyseliny
Ak je produkcia žalúdočnej kyseliny v nerovnováhe, má to často nepríjemné následky. Prekyslený žalúdok môže viesť k ťažkostiam, ako je pálenie záhy, reflux kyseliny, bolesť žalúdka alebo nevoľnosť. Pri ťažkostiach súvisiacich s kyselinou môžu pomôcť napríklad tieto všeobecné opatrenia:
//Vyhýbanie sa potravinám a nápojom, ktoré jednotlivcom nevyhovujú, (napr. citrusové plody, mastné jedlá, mäta pieporná)
//Vyhýbanie sa obzvlášť veľkým porciám a jedeniu neskoro večer
//Zníženie telesnej hmotnosti
//Spanie s vyvýšenou hornou polovicou tela (naklonená rovina, bez predklonu hlavy)
//Môže pomôcť: Prestať fajčiť a obmedziť konzumáciu alkoholu
Pre osoby, ktoré tým trpia, môžu byť symptómy pálenia záhy a bolesti žalúdka súvisiace s kyselinou spojené s nepríjemnými ťažkosťami a obmedzeniami. Ak je to možné, symptómy možno liečiť predovšetkým odstránením faktorov, ktoré ich spúšťajú. Pomôcť môže aj užívanie liekov, ako je Talcid®, ktoré neutralizujú prebytočnú žalúdočnú kyselinu a zmierňujú ťažkosti, ako je pálenie záhy, bolesť žalúdka a reflux kyseliny.
Hoci je reflux kyseliny zvyčajne neškodný, môže byť tiež príznakom ochorenia, napríklad gastroezofageálnej refluxovej choroby.
Mimochodom:
V skutočnosti môže problémy spôsobiť aj produkcia príliš malého množstva žalúdočnej kyseliny: Ak kyselina chýba v dostatočnom množstve, môže to viesť okrem iného k pocitu plnosti a nevoľnosti. Jedným z dôsledkov je zvýšené riziko osteoporózy.
CH-20250114-66