Redukcia žalúdočnej kyseliny

Takto môžete účinne znížiť obsah žalúdočnej kyseliny

Zhrnutie

Nevoľnosť, pálenie záhy, bolesti žalúdka: Príliš veľa žalúdočnej kyseliny môže osobám, ktoré tým trpia, sťažovať život. V súvislosti s tým sa vyskytuje nespočetné množstvo symptómov a tráviacich problémov. Príčinu niekedy nie je také ľahké odhaliť – pre osoby, ktoré tým trpia, je miera utrpenia vysoká. Zvyčajne ich zaujíma predovšetkým jedna otázka: Ako môžem znížiť obsah žalúdočnej kyseliny?

 

Liečba ochorenia

Najvyššou prioritou musí byť nájdenie faktorov, ktoré spúšťajú nekontrolovanú produkciu žalúdočnej kyseliny – pretože za tým môže byť aj choroba. Choroby ako:

//zápal žalúdočnej sliznice,

//hormonálna nerovnováha, napríklad v dôsledku nádorov v mozgu alebo pankrease, ako je Zollingerov-Ellisonov syndróm

často súvisia s príliš veľkým množstvom žalúdočnej kyseliny a s tým spojenými žalúdočnými ťažkosťami. Ak sa lekárovi podarí identifikovať jednu z týchto príčin, nasadí vhodne prispôsobenú liečbu: Tá pomáha znižovať množstvo žalúdočnej kyseliny, a tým zmierniť nepríjemné a rizikové ťažkosti.

Prehodnotenie stravovania

U niektorých ľudí príliš veľa žalúdočnej kyseliny spôsobuje nesprávna strava. Málokto, kto s tým nemá problémy, sa zamýšľa nad účinkami jedla na žalúdok – na tanieri často končia kyslé a mastné jedlá. Veľké množstvo dnes obľúbených jedál veľmi zaťažuje žalúdok. Biely chlieb, citrusové plody, sýtené nápoje a podobne zvyšujú tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Ak chcete znížiť tvorbu žalúdočnej kyseliny, mali by ste preto začať pri strave. Odteraz by ste sa mali vyhýbať potravinám, ktoré si získali povesť „uvoľňovačov kyselín“. Namiesto nich by sa do vášho jedálnička mali dostať zásadité potraviny, ako sú banány, chudé mäso a celozrnné výrobky.

Žuvačkou proti priveľkému množstvu žalúdočnej kyseliny

Na prevenciu pálenia záhy môžete použiť žuvačky. Žuvačka stimuluje tvorbu slín – sliny môžu neutralizovať žalúdočnú kyselinu a chrániť pažerák.

Ale pozor: Pre dobro vašich zubov je lepšie žuvať verzie bez cukru!

Množstvo žalúdočnej kyseliny zníži menej stresu

Stres zohráva kľúčovú úlohu pri vzniku žalúdočných ťažkostí súvisiacich s kyselinou. Udržuje v napätí nervový systém, ktorý koordinuje tráviace procesy, a môže tak motivovať nervy žalúdka k vysielaniu falošných signálov.

Takto falošne podráždené nervy vydajú príkaz na zvýšenie produkcie žalúdočnej kyseliny – čomu bunky žalúdočnej sliznice prirodzene vyhovejú. Ak sa vám učením relaxačných techník podarí znížiť stres alebo aspoň ho trochu ľahšie zvládať a tiež časový tlak, môže to mať pozitívny vplyv na váš žalúdok.

Obe zručnosti môžu uvoľniť napätie v žalúdku a umožniť únik vzduchu.

Vyhýbanie sa stimulantom

Fajčiari a kávičkári, pozor: Príliš veľa žalúdočnej kyseliny môže spôsobiť aj káva a nikotín. Obe látky – rovnako ako alkohol – stimulujú tvorbu žalúdočnej kyseliny. Samozrejme, návyky sa nedajú zmeniť zo dňa na deň, ale mali by ste sa snažiť znížiť konzumáciu kávy a cigariet – v prospech vášho žalúdka.

Lieky ako Talcid® pôsobia proti nadmernému množstvu žalúdočnej kyseliny

Okrem metód liečby nadmerného množstva žalúdočnej kyseliny a pálenia záhy môžu osobám, ktoré tým trpia, poskytnúť úľavu aj lieky. Najčastejšie sa používajú inhibítory protónovej pumpy a antacidá. Zatiaľ čo inhibítory protónovej pumpy zabraňujú tvorbe žalúdočnej kyseliny alebo ju aspoň znižujú, antacidá zabezpečujú neutralizáciu prebytočnej žalúdočnej kyseliny. Do tejto skupiny liekov patrí napríklad Talcid®.

Ak sa vytvorí príliš veľa žalúdočnej kyseliny, naviaže sa – a zároveň sa aktivuje telu vlastný ochranný mechanizmus žalúdočnej sliznice.

CH-20250114-66